Červené víno, jeho příznivé účinky na zdraví a rada sommeliéra

 Z různých zdrojů se dozvídáme, jak je pravidelné pití sklenky červeného vína prospěšné našemu zdraví. Odborníci ale dodávají, že pro dosažení blahodárných účinků tohoto božského moku bychom měli pít maximálně dvě sklenky denně.  Jak to tedy v této rovnici červené víno = zdraví funguje? Nemusíte se složitě rozhodovat mezi různými odrůdami, například chianti, merlot, syrah, sauvignon či primitivo, jelikož červené víno je obecně velmi bohatým zdrojem polyfenolických látek (zejména resveratrolu a stilbenoidu), které jsou obsaženy například také v sójových bobech, luštěninách, nebo burských oříšcích.

 Tyto polyfenoly jsou přírodními antioxidanty, což znamená, že zpomalují proces přirozeného stárnutí a chrání buňky před nepříznivým vlivem tzv. volných radikálů. V lidském těle jsou prospěšné hlavně pro srdce a cévy, ale také pro mozek a celý nervový systém. Polyfenoly obsažené v červeném víně také působí jako prevence vzniku nádorových onemocnění, různých typů zánětů a v neposlední řadě snižují riziko onemocnění cukrovkou.

 Konkrétně resveratrol velmi účinně odbourává volné radikály a následně podporuje přirozenou regeneraci buněk, čímž upevňuje zdraví a potlačuje stárnutí, jak je také vidět na dlouhověkosti u jižních národů, které mají konzumaci červeného vína společně s jídlem v jejich kultuře pevně zakořeněnou.

 V rámci zachování příznivých účinků konzumace červeného vína na naše zdraví je ale nutné nepřekračovat množství přibližně 0,5 l denně, z důvodu nepříznivého vlivu obsaženého alkoholu.

 I z těchto důvodů jsme zařadili právě italská červená vína do našeho sortimentu.  Prodej vína on-line je jednoduchou záležitostí, kterou zvládnou nejen jednotlivci, již mají v oblibě italská vína, jejich vůni a chuť, ale také obchodníci zásobující prodejny či vinotéky kvalitním vínem za příznivou cenu. Prodej vína nikdy nebyl jednodušší.

Rada sommeliéra ohledně servírování

 Při výběru červeného vína se často řídíme zkušenostmi, doporučeními, případně máte to štěstí, že se již můžete považovat za znalce červeného vína. Someliéři radí: i když si vyberete červené víno kvalitní značky a slušného ročníku, neměli byste podcenit rovněž servírování.

 Pokud otevíráte lahev vína staršího ročníku, postupujte opatrně, abyste nerozmíchali depot – přirozenou usazeninu na dně lahve. Pro otevření a nerozmíchání depotu se doporučuje tzv. dekantace, díky níž se červené víno hezky provzdušní, čímž se lépe rozvine jeho vůně a chuť.

 Postup při dekantaci je následující:

 Začištěné hrdlo otevřené lahve přelévejte nad plamenem svíčky do karafy tak, abyste viděli, kdy už do hrdla stéká i depot a v ten moment s přeléváním přestaňte.